Recepten

 

Courgettesoep met gerookte zalm of spekjes     

                                          

Benodigdheden:

± 500 gram courgette in blokjes

3 sjalotten of 1 ui

1 eetlepel boter of olie

1 kippenbouillontablet

1 theelepel Provençaalse kruiden

Laurierblad

Peper en zout

Stukje prei fijngesneden

± 800 ml water

100 gram gerookte zalm of uitgebakken spekjes

Eventueel een beetje room/ crème fraiche

Een staafmixer

Snijd de sjalotten klein en bak ze zacht in de boter. Voeg de courgette toe en fruit alles samen tot de courgette zacht is. Voeg de kruiden de laurier en het bouillonblokje toe en zoveel water dat de blokjes net onder staan. Breng alles aan de kook en laat nog 10 minuten zacht koken. Bak eventueel de spekjes uit. Gebruik je zalm dan hoef je die alleen klein te snijden.

Neem de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de zalm of de spekjes toe en warm deze een paar minuten mee. Voeg de prei toe en naar smaak een beetje peper en zout.

Dien de soep op met een scheutje room.

Eet smakelijk


Pompoensoep

Ingrediënten: 1 pompoen van ± 1 kg, 3 el olijfolie, 1 winterwortel, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 laurierblaadjes, 1 tl komijn, 1 groentebouillontablet, mespunt sambal, crème fraîche, verse peterselie.

Snijd de pompoen in schijven en verwijder de zaden en de schil. Snij in blokken. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en bak de pompoen samen met de gesneden ui, de sambal en plakken wortel 5 minuten. Snijd de knoflook fijn en voeg toe samen met de laurier en komijn. Voeg ± 1 liter water toe  (de pompoen moet net onder de bouillon staat) en de bouillontablet. Breng alles aan de kook en laat in 30 minuten gaar worden. Haal de laurier eruit en pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Breng op smaak met peper en zout. Knip de peterselie fijn en voeg op het laatst toe. Schep de soep op en garneer met een lepeltje crème fraîche.

Eet smakelijk!


Pompoentaart

Voor het deeg: 300 gr bloem, 50 gr poedersuiker, snuf zout, 150 gr koude boter, 1 eierdooier

Voor de vulling: 500 gr pompoen in blokjes bv Gele Reus, 1 pakje room à 200 gr, 2 eieren, 1 eierdooier, 160 gr lichtbruine basterdsuiker, snuf zout, 1 el kaneel, 1 el gember, 1 tl kardemom

Een stenen quichevorm, 1 grote of 2 kleinere van 20 centimeter doorsnee, een staafmixer of blender

Eventueel slagroom voor bij de taart

Oven: ± 175 graden

Zeef de bloem en de poedersuiker in een kom en snijd de boter met 2 messen klein in het meelmengsel. Voeg de eierdooier toe en kneed er met een koele hand vlot een glad deeg van. Doe het deeg in plasticfolie en leg het enige tijd in de koelkast.

Kook voor de vulling de pompoenblokjes zacht in een klein beetje water of in een stoompan. Let op: de gele pompoen is heel snel gaar! Laat de pompoen uitlekken en een beetje afkoelen en klop de slagroom op met de mixer. Vet de vorm in met een beetje boter kneed het deeg even door en rol het uit tot een dunne lap. Rol het deeg om de deegrol op en boven de vorm weer af. Duw het deeg zacht in de vorm en snijd het af langs de rand. Pureer de pompoen en klop de eieren, de suiker, de kruiden  en de room erdoor. Schenk het mengsel in de vorm. Baktijd afhankelijk van de hoogte van de vorm 45 min tot een uur. Zet de oven terug naar 150 graden als de vulling begint te kleuren. Als een satéprikker schoon uit de vulling komt is de taart gaar. De vulling blijft een beetje zacht .

Deze romige pompoentaart is lauwwarm heerlijk als dessert met een lepeltje room erbij.

 

                                          

Plaats een reactie